email: info@raska.org.rs | Тел: 036/736-244 | Адреса: Ибарска бр.2,36350 Рашка

A- A A+
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • slider6.jpg
  • slider7.jpg
  • slider8.jpg
четвртак, 17 децембар 2020 11:23

ПРИЗНАЊЕ ОПШТИНИ РАШКА ЗА ОДГОВОР НА ПАНДЕМИЈУ КОВИДА 19

Написао
Оцените овај чланак
(1 Глас)

Општина Рашка једна је од локалних самоуправа добитница Годишње награде коју Координационо тело за родну равноправност и УН Вомен додељују за унапређење родне равноправности на локалном нивоу. Признање је општини Рашка припало у категорији одговор на ублажавање последица пандемије коронавируса, пошто је током ванредног стања најосетљивијим социјалним категоријама подељено више од 5.000 пакета помоћи, док је за подршку предузетницима из локалног буџета издвојено преко 40 милиона динара. На церемонији уприличеној у Влади Републике Србије, у уторак 15. децембра, предеднику општине Рашка Игњату Ракитићу награду је урчила председница Координационог тела за родну равноправност и потпредседница Владе Репбулике Србије Зорана Михајловић.
Награде су додељене у још 4 категорија: за рад локалног механизма за родну равноправност признање је добила Општина Аранђеловац, за ангажовање и координацију локалне самоуправе и других актера на пољу унапређења родне равноправности награђени су Општина Кнић и Град Крушевац, за иновативне политике и праксе у родној равноправности награду је добио Град Сомбор.

Нови закон о родној равноправности ускоро би требало да буде донет, како би се унапредила та област и створиле једнаке могућности за жене и мушкарце, најавила је председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.
"Није једноставно политике које доносимо на националном нивоу спровести на нивоу локалних самоуправа и зато сам поносна на све добитнике овогодишњих признања за унапређење родне равноправности на локалу јер чине све да створе боље услове за своје суграђанке", казала је она на уручењу годишњих признања градовима и општинама који су обве године напредовали у родној равноправности.

Михајловић је истакла да је претходних година заједно са партнерима – Министарством за европске интеграције, Делегацијом Европске уније у Србији и УН Вомен посебно радило на економском оснаживању жена као важној водиљи за све друге области у родној равноправности.
Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да суштина кохезионе политике почива на равноправном регионалном развоју, који није могућ без укључивања жена, као што ни родне равноправности нема без економског оснаживања жена.
"Србија је показала да не каска за земљама ЕУ у погледу родне равноправности. Имамо жене у највишим структурама политичког одлучивања, што се даље прелива и на локални ниво. Овај трогодишњи пројекат се финансира из ИПА фондова јер суштина је да све најбоље европске тековине, од инфраструктуре до родне равноправности, буду доступне грађанкама и грађанима Србије. Родна равноправност је приоритет свих наших политика, а посебно спољнополитичких акција", рекла је Јоксимовић.
Директорка канцеларије УН Вомен у Србији Милана Рикановић рекла је да та агенција заједно са Кординационим телом за радодну равноправност, Министарством за европске интеграције и Делегацијом ЕУ ради на економском оснаживању жена, те да је кроз пројекат "Кључни кораци ка родној равноправности" више од 1.800 жена у претходне три године директно имало користи, а 8.000 индиректно.

Прочитано 2429 пута