Влада Швајцарске, ЕУ и Влада Републике Србије, преко програма ЕВРОПСКИ ПРОГРЕС, финансираће реализацију пројекта УНАПРЕЂЕЊЕ РЕГИСТРА ПОРЕСКИХ ОБВЕЗНИКА У ОПШТИНИ РАШКА. Укупна вредност пројекта је 1.584.194 динара. Кроз донацију је обезбеђено 1.220.724 динара, док учешће општине износи 363.470 динара. 

Циљ пројекта је унапређење јавних финансија кроз повећање наплате пореза.  

Према подацима Локалне пореске администрације, која је формирана 2008.године,  удео пореза на имовину, за физичка лица, у буџету општине Рашка износи 9,76%, док је наплата пореза на годишњем нивоу између 70% и 80%. У регистар ЛПА уписано је 7.128 обвезника. 

Процењује се да ће реализацијом пројекта УНАПРЕЂЕЊЕ РЕГИСТРА ПОРЕСКИХ ОБВЕЗНИКА У ОПШТИНИ РАШКА , приходи од наплате пореза на имовину за физичка лица бити увећани за око 20%. То значи да ће се у буџет слити око 5 милиона динара, што износи 0,6% општинског буџета. У регистар пореских обвезника биће уписано око 1.000 нових обвезника, или 15% више од досадашњег броја. Након ажурирања базе података наплата новорегистрованих власника имовине, биће рализована планом ЛПА. До броја потенцијалних обвезника дошло се сагледавањем и укрштањем статистичких података о броју некретнина (Републички завод за статистику), као и податка ЈКП „Рашка“ и Електродистрибуције Краљево-Рашка о броју корисника услуга ова два предузећа. 

На пословима унапређења базе пореских обвезника биће ангажовано 5 пописивача, као и 2 оператера за унос података, која ће након обављеног пописа, ажурирати базу података. 

Реализацијом пројекта службеници у ЛПА прошириће постојећа и стећи нова знања, а биће набављена и опрема (један МФ уређај) за издавање уверења. Индиректну корист имаће и сами порески обвезници, који кроз законом прописане обавезе, јачају свест о значају плаћања пореза. Они својим одговорним понашањем обезбеђују локалној самоуправи  приход који се користи за унапређење услова за привлачење домаћих и страних инвеститора, улагања у инфраструктуру, образовање, здравство, социјална давања као и друге сегменте који су у надлежности општине.

Кроз овај пројекат, а у складу са принципима доброг управљања, грађани општине Рашка ће бити информисани о начину трошења буџетских средстава, односно имаће прилику да чују за шта се све користи новац прикупљен наплатом пореза на имовину.